Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010
Ο πρώτος Έλληνας που έπεσε νεκρός το 1940
Από το δημοτικό διαμέρισμα Πιαλείας του νομού Τρικάλων καταγόταν, όπως δείχνει η μελέτη των ιστορικών πηγών, ο πρώτος Έλληνας που έπεσε νεκρός, μαχόμενος, στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Πρόκειται, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έρευνά του ο σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, Γιώργος Παπαβασιλείου, στηριζόμενος τόσο σε μαρτυρίες συγχωριανών του, όσο και σε έκδοση της Ιστορίας Στρατού, για τον Βασίλειο Τσιαβαλιάρη, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1912.
Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια στο χωριό, απ' όπου καταγόταν ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης, πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του. Οι στρατευμένοι του Νομού Τρικάλων κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επισημαίνει ο κ. Παπαβασιλείου, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο των επιχειρήσεων και πολέμησαν με απαράμιλλο ηρωισμό, όπως και όλοι οι Έλληνες, προσφέροντας αρκετοί και τη ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας.
Οι πιο πολλοί υπηρέτησαν στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού, με διοικητή το συνταγματάρχη Νικόλαο Γεωργούλα, από το Βόλο. Διοικητής ενός τάγματος ήταν ο ταγματάρχης Αντώνιος Γούλας από την Καλαμπάκα κι ενός άλλου ο ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς από τον Βόλο.
Σημαντικός ήταν και ο αριθμός των ανδρών που υπηρέτησαν στο 51ο Σύνταγμα Πεζικού, δύο τάγματα του οποίου εγκαταστάθηκαν στην προωθημένη αμυντική τοποθεσία Ιβα, με λίγο πυροβολικό και με διοικητή τον αντισυνταγμαράρχη Κωνσταντίνο Δαβάκη, πριν από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων (28-10-1940) στο Ελληνοαλβανικό Μέτωπο.
Στις 2 Νοεμβρίου 1940, στο Επταχώρι, ανέλαβε τη διοίκηση του 51ου Συντάγματος Πεζικού ο αντισυνταγματάρχης Θεμιστοκλής Κετσέας. Βάσει της έρευνας του κ. Παπαβασιλείου, έχουν συνολικά καταγραφεί 74 στρατιωτικές μονάδες, στις οποίες υπηρετούσαν στρατευμένοι άνδρες του νομού Τρικάλων, μέχρι τη στιγμή που έπεσαν για την πατρίδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο νομός Τρικάλων κατέχει και στον τομέα αυτό δύο σημαντικές πρωτιές. Την πρώτη ημέρα του πολέμου (28-10-1940) ο στρατιώτης του 51ου ΣΠ, Τσιαβαλιάρης Βασίλειος του Ιωάννη από την Πιαλεία, έπεσε στο 21ο Φυλάκιο ελληνοαλβανικών συνόρων. Είναι ο πρώτος νεκρός του νομού και μπορεί να υποστηριχθεί βάσιμα, αναφέρει ο κ. Παπαβασιλείου, ότι είναι και ο πρώτος Έλληνας νεκρός του πολέμου. Την ίδια ημέρα, με βάση την προαναφερόμενη έκδοση της Ιστορίας Στρατού, έχουμε και άλλους έξι νεκρούς.
Η μελέτη, όμως, όλων των στοιχείων και ιδιαίτερα των σχεδιαγραμμάτων της προαναφερόμενης έκδοσης δείχνει ότι το 21ο φυλάκιο του 51ου ΣΠ ήταν επί της γραμμής των ελληνοαλβανικών συνόρων και δέχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες την επίθεση της κύριας δύναμης των Ιταλών. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες συμπολεμιστών του (νεκρών σήμερα) από το Φανάρι Καρδίτσας και από το Γοργογύρι Τρικάλων, ο στρατιώτης Τσιαβαλιάρης Βασίλειος του Ιωάννη έπεσε την 5η πρωινή της 28ης Οκτωβρίου μόλις εξήλθε από το φυλάκιο.
Διάχυτη είναι η πληροφορία στην Πιαλεία, στους ανθρώπους που έζησαν την περίοδο εκείνη, ότι ο Τσιαβαλιάρης Βασίλειος έπεσε στις 28-10-1940 "νυχτούλα, χαραή, μόλις πήγαινε να φέξει" και αρκετοί πολεμιστές του 1940-1944 βεβαιώνουν ακόμα και σήμερα το γεγονός αυτό.
Ειδικότερα, σημειώνει ο κ. Παπαβασιλείου ο συγχωριανός του, λοχίας τότε, Γιαννιός Χρήστος του Αποστόλου, γεννηθείς το 1910, που υπηρετούσε κι αυτός στην ίδια μονάδα (51ο Σ.Π.) θυμάται: "Ο Βασίλης Τσιαβαλιάρης χτυπήθηκε νυχτούλα, στις πέντε το πρωί, στο 21ο φυλάκιο από έκρηξη βλήματος -μάλλον όλμος ήταν- πάνω από το μάτι. Προσπάθησαν να τον φέρουν οι στρατιώτες του φυλακίου παραπίσω. Έφτασε ένας και μου είπε: πάει ο χωριανός σου. Εγώ τον έκλαψα πρώτος. Ήταν παλικάρι. Πήγε ο παπάς και τον διάβασε".
Ο κ. Παπαβασιλείου αναφέρει ακόμα στη μελέτη του πως ο έφεδρος υπολοχαγός Ντάσκας Ελευθέριος του Χρήστου, από τον Πλάτανο του νομού Τρικάλων, γεννηθείς το 1912, του 4ου ΣΠ, έπεσε ηρωικά μαχόμενος για την ανακατάληψη του υψώματος Τσούκα Σαμαρίνας, την 1η Νοεμβρίου 1940. Είναι ο πρώτος Έλληνας έφεδρος αξιωματικός, που έπεσε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Να σημειώσουμε πως ανάλογες εκδηλώσεις για τον πρώτο Έλληνα έφεδρο αξιωματικό, που έπεσε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, γίνονται κάθε χρόνο, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, με την ονομασία "Ντάσκεια".
Αναδημοσίευση από: http://www.ant1online.gr/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου