Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010
Η Ελληνική επίδραση στη διακήρυξη της Αμερικάνικης ανεξαρτησίας της 4ης Ιουλίου
Η αρχαία Ελλάδα έχει επηρεάσει το δυτικό κόσμο από πολλές απόψεις, αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο της σύγχρονης κοινωνίας μας, η δημοκρατία, υπήρξε το βασικό στοιχείο για την αμερικανική ανεξαρτησία. Σε μια ομιλία στο λευκό οίκο στις 9 Μαρτίου, ο πρόεδρος Ομπάμα περιέγραψε αυτή την επίδραση.
«Ήταν αυτό το δημοκρατικό παράδειγμα ενός μικρού συνόλου από πόλεις-κράτη πριν 2.000 χρόνια που ενέπνευσε τη γενιά που ίδρυσε αυτή τη χώρα και οδήγησε τους πρώτους αμερικάνους να πιστέψουν ότι « η εποχή της Ελλάδας θα ξαναζωντανέψει στα δάση της Αμερικής».
«Είναι το αίσθημα της αρχοντιάς και της ηθικότητας που βρίσκουμε στις σελίδες των διαχρονικών ελληνικών κειμένων, που δίδαξε μαθητές σε κάθε γωνιά του κόσμου, όλα αυτά τα χρόνια.
Όλοι οι πρόγονοί μας μελέτησαν τα κείμενα των αρχαίων ελλήνων και άντλησαν έμπνευση από αυτά, όσον αφορά την ηθική, τους κανόνες συμπεριφοράς και το αίσθημα ανεξαρτησίας.
Ο συγγραφέας Tom Jewett σημειώνει ότι «Ο Τζέφερσον θαύμαζε πολλές πτυχές των αρχαίων Ελλήνων. Μπορούσε να διαβάζει και να μιλά τη γλώσσα τους. Συμφωνούσε με πολλές από τις απόψεις τους, όπως το ότι ο άνθρωπος αποτελεί το μέτρο για τα πάντα. Αυτό αποτελούσε τη βάση της πίστης του στον ουμανισμό, ο οποίος δεν αναγνώριζε όρια στη χρήση του μυαλού.
Ο Τζέφερσον επηρεάστηκε, επίσης, από τον Επίκουρο και τους Στωικούς. Πίστευε κι αυτός ότι η ευτυχία είναι ο κύριος στόχος της ανθρωπότητας και μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ηθικές ενέργειες . Από τους στωικούς πήρε τις ιδέες της χαλιναγώγησης των συναισθημάτων, του αυτοελέγχου, της αυτοσυγκράτησης και τις ορθολογικής συμπεριφοράς απέναντι στην δυστυχία.
Ο Joe Wolverton γράφει πως ο «George Wythe, από τη Βιρτζίνια, γνωστός ως «ο δάσκαλος της ελευθερίας», είχε μάθει από τη μητέρα του να εκτιμά τα κείμενα των αρχαίων». Δυστυχώς, η μητέρα του πέθανε όταν ήταν πολύ νέος αλλά έζησε αρκετά για να στηρίξει την εκπαίδευση του γιού της σε γερά θεμέλια».
Σύμφωνα με ένα βιογράφο, ο Wythe «είχε άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας, την οποία διδάχθηκε από τη μητέρα του».
Ο John Adams συχνά χρησιμοποιούσε ελληνικές λέξεις στα γράμματά του προς τον Τζέφερσον. Ήταν μεγάλος θαυμαστής του Ξενοφώντα.
Επίσης, ο έλληνας φιλόσοφος Πολύβιος από την Μεγαλούπολη της Αρκαδίας, άσκησε μεγάλη επιρροή στους προγόνους. Τα πολιτικά του φρονήματα πάντα έλκυαν τους στοχαστές της δημοκρατίας, από ον Κικέρωνα ως τον Μοντεσκιέ και τους ιδρυτές των ΗΠΑ. Ο Marshall Davies Lloyd αμφισβήτησε το κατά πόσο ο Πολύβιος επηρέασε του ιδρυτές της ανεξαρτησίας να εφαρμόσουν την διάκριση των εξουσιών στη διακυβέρνηση. Ο LIoyd απέδωσε την προέλευση της θεωρίας του μικτού συντάγματος στην αρχαιότητα και ειδικά στον Πολύβιο, όταν υπογράμμιζε τις ομοιότητες μεταξύ του συστήματος του Πολύβιου και αυτό του Αμερικανικού συντάγματος.
Αυτοί οι άντρες είχαν μελετήσει τον Πολύβιο, τον Αριστοτέλη και τον Κικέρωνα και χρησιμοποίησαν τις αρχαίες μορφές για να διατυπώσουν και να διευκρινίσουν τις ιδέες τους πριν την συνέλευση.
Στις 4 Ιουλίου λοιπόν, οι Ελληνο-αμερικάνοι έχουν ακόμα ένα λόγο για να γιορτάζουν την Αμερικανική ανεξαρτησία, κι αυτός είναι η ελληνική της κληρονομιά.
Αναδημοσίευση από: http://usa.greekreporter.gr/?p=2126
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου