Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010
Οι αρχαίοι Έλληνες είδαν πρώτοι τον Κομήτη Halley
Ο κομήτης του Halley φαίνεται ότι παρατηρήθηκε πρώτα από τους Αρχαίους Έλληνες, όπως ισχυρίζονται ερευνητές στο...επιστημονικό περιοδικό Journal of Cosmology.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν πως ένας μεγάλος μετωρίτης έπεσε στη Βόρεια Ελλάδα μεταξύ του 466 και 467 π.Χ.
Παράλληλα, αναφέρουν έναν κομήτη που παρατηρήθηκε την ώρα της πτώσης του μετεωρίτη, αλλά αυτή η λεπτομέρεια αγνοήθηκε σχεδόν εκείνη τη στιγμή.
Επρόκειτο ίσως για τον κομήτη Halley και πρέπει να ήταν ορατός για περίπου 80 ημέρες το 466 πΧ.
Μέχρι πριν τη δημοσίευση αυτής της έρευνας, οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει την πιο αρχαία παρατήρηση του Κομήτη το 240 πΧ από τους Κινέζους Αστρονόμους.
Η εκτίμηση ότι πρώτοι είδαν τον Κομήτη οι Αρχαίοι Έλληνες, βασίζεται σε αναφορές του Αριστοτέλη οποίος ισχυρίζεται ότι είδε έναν μετεωρίτη να προσγειώνεται στην περιοχή του Ελλήσποντου. Ο μετεωρίτης αυτός έπεσε την ημέρα και είχε το μέγεθος ενός βαγονιού τρένου, ενώ ήταν τουριστική ατραξιόν για παραπάνω από 500 χρόνια.
Στην “Μετεωρολογία” του,ο Αριστοτέλης έγραψε ότι παράλληλα με την πτώση του μετεωρίτη παρατηρήθηκε στα Δυτικά ένας Κομήτης.
Ο Αστρονόμος Ερικ Χιντζ και ο φιλόσοφος Ντάνιελ Γκράχαμ, του Πανεπιστήμιου της Γιούτα,ανακατασκεύσαν το πιθανό “μονοπάτι” του κομήτη Χάλεϊ, για να διαπιστώσουν εαν πρόκειται γι' αυτόν που λέει ο Αριστοτέλης .
Υπολόγισαν ότι ο Χάλεϊ θα μπορούσε να είναι ορατός για 80 ημέρες πάνω από τη Γη, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
Αναδημοσίευση από: http://www.cosmo.gr/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου