Τρίτη 18 Μαΐου 2010
Γιατρικό της αρχαιότητας σε σύγχρονο νοσοκομείο
Μια έκπληξη περίμενε τους αρχαιολόγους που διενεργούσαν σωστική ανασκαφή ανάμεσα σε σύγχρονα νοσοκομειακά κτίρια, όταν ξεπρόβαλλε από το χώμα ένα ελληνιστικό πήλινο φιαλίδιο φαρμακευτικής χρήσης. Το γεγονός συνέβη σε οικοδομήσιμο χώρο στο κέντρο του Μποντρούμ της Τουρκίας - της αρχαίας Αλικαρνασσού της Μικρασίας.
Σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση εύρεσης φαρμακευτικού σκεύους της Ελληνιστικής περιόδου στην αρχαία Αλικαρνασσό. Η ταύτιση έγινε χρησιμοποιώντας παρόμοια αντικείμενα γνωστά στους αρχαιολόγους από τα ευρήματα της Πριήνης και άλλες γειτονικές αρχαίες πόλεις-κράτη και φέρει σφράγισμα που πιστοποιεί τον αρχικό φαρμακοποιό-διανομέα.
Στη θέση έχει εντοπίστεί μια πηγή η οποία είχε περικλειστεί από λαξευμένους δόμους αλλά και βράχους, πράγμα που παραπέμπει σε αρχαία χρήση. Εντοπίστηκαν επίσης κατάλοιπα κτιρίων – με αφορμή τα οποία σταμάτησαν τα σύγχρονα οικοδομικά έργα – αγωγοί ύδρευσης, καθώς και πέντε πήλινες ελληνιστικές σαρκοφάγοι με σκελετικά κατάλοιπα στο εσωτερικό τους, εντοιχισμένες σε τοίχους γειτονικά προς την πηγή.
Οι αρχαιολόγοι του Μποντρούμ πάντως σχεδιάζουν να ερευνήσουν οποιαδήποτε πιθανή σχέση μεταξύ του φιαλιδίου και του Ασκληπιείου της γειτονικής αρχαίας Κω, ενώ η μελλοντική διαχείριση της θέσης θα αποτελέσει θέμα της οργάνωσης Muğla Protection of Natural and Cultural Assets Committee.
Πηγή: Hurriyet, 16/05/10
Αναδημοσίευση από: http://www.arxailogia.gr/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου